Πολλές μέρες μένουμε σπίτι, πλέον δεν τις μετράμε. Προσπαθούμε να τηρούμε ένα πρόγραμμα τις καθημερινές παρόμοιο με αυτό που είχαμε. Ένα απο τα δώρα που κάνουμε στον εαυτό μας είναι μία ώρα περισσότερο ύπνο καθώς δεν έχουμε τη διαδρομή για το γραφείο, και φυσικά μια μοναδική πολυτέλεια ο πρώτος καφές της ημέρας στο κρεβάτι.
Πολλοί με ρωτάνε αν τώρα με την καραντίνα έχουν αυξηθεί οι εντάσεις και τα προβλήματα στα ζευγάρια; Η απάντηση μου είναι πως όχι.
Τα ζευγάρια που ζούσαν συντροφικά μαζί, που ονειρεύονταν μαζί, που αγκαλιάζονταν, που είχαν κοινούς στόχους και όνειρα δεν αντιμετωπίζουν ιδιαίτερη πίεση λόγω της καραντίνας. Έχουν να διαχειριστούν τα προβλήματα που είχαν να διαχειριστούν και πριν απο αυτή την κρίση. Έχουν στραμμένη την πυξίδα τους στο ΜΑΖΙ και έτσι πορεύονται.
Υπάρχουν όμως ζευγάρια που πριν την καραντίνα ζούσαν μαζί σαν ξένοι, χωρίς επικοινωνία, χωρίς αγκαλιές, χωρίς κοινά όνειρα, χωρίς κουβέντες. Αυτά τα ζευγάρια πραγματικά δυσκολεύονται πολύ όλη αυτή την περίοδο ακόμα περισσότερο από πριν καθώς περνούν πολλές ώρες μαζί με ένα σύζυγο ή μία σύζυγο που απλά συγκατοικούν. Δεν μπλέκουν τα όνειρα, οι σκέψεις τους, οι κουβέντες τους. Υπάρχει απόσταση και αυτή είναι η πιο δύσκολη μοναξιά, να ζουν σαν δυο ξένοι στο ίδιο σπίτι. Ακόμα πιο δύσκολη είναι η κατάσταση όταν το σώμα βρίσκεται στο σπίτι μαζί με τον σύζυγο ή την σύζυγό αλλά η καρδιά αλλού.
Επειδή όλοι έχουμε πολύ χρόνο να στραφούμε στον εαυτό μας, να δούμε τη ζωή μας, να σκεφτούμε, μπορούμε να πάρουμε αποφάσεις και αρχικά να δούμε τι μπορούμε να φτιάξουμε, να σκεφτούμε πως θέλουμε να περάσουμε το υπόλοιπο της ζωής μας. Και φυσικά να θυμηθούμε πως δεν υπάρχουν ιδανικές σχέσεις και ιδανικοί σύντροφοι, αφού τέλειοι και ιδανικοί δεν είμαστε ούτε εμεις.
Οι Σχέσεις είναι ζωντανοί οργανισμοί, μυαλό, ψυχή και καρδιά συνεργάζονται και βοηθούν τις σχέσεις να ανθίσουν και όταν δεν συνεργάζονται οι σχέσεις απλά μαραίνονται. Πρέπει να μάθουμε πως κανένα λουλούδι δεν θα άνθιζε χωρίς τη βροχή, άρα και οι σχέσεις μπορεί να έχουν δύσκολες και βροχερές μέρες, που μπορεί όντως όλα να έχουν νεκρωθεί και να μην υπάρχει επαναφορά, μπορεί όμως και απλά να φοβήθηκαν την βροχή, να μην έκαναν υπομονή μέχρι να βγει ο ήλιος να προτίμησαν να φύγουν πριν περάσει η καταιγίδα.

Καλή μας συνέχεια Αγγελικά Πλάσματα,

Σοφία Λίναρη
Σύμβουλος ψυχικής υγείας