Ως επίσημη ψυχολόγος του Αγίου Βασίλη …

Ως επίσημη ψυχολόγος του άγιου Βασίλη να σας ενημερώσω πως και φέτος έχει ήδη έτοιμες τις λίστες του… απλά θα φοράει μάσκα…Γιατί και εκείνος θέλει να προστατεύσει όλους όσους αγαπάει και τον εαυτό του από τον COVID 19.  Τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά δεν μπαίνουν σε καραντίνα. Θα γίνουν κανονικά, θα γιορτάσουμε απλά θα γιορτάσουμε αλλιώς…

Φέτος τα παιδιά μας, μας έχουν δει να αγχωνόμαστε, να φοβόμαστε για την υγεία μας ,για τις δουλειές μας, για τους δικούς μας ανθρώπους. Μας έχουν δει να αντιμετωπίζουμε  γενναία και με σωφροσύνη όλη αυτή την δύσκολη κατάσταση της πανδημίας. Όμως είναι Χριστούγεννα και τα παιδιά μας κοιτάνε στα μάτια για να δούνε Αν και φέτος τα Χριστούγεννα ο Άγιος Βασίλης θα μας επισκεφτεί όπως κάνει κάθε χρόνο. Καθόμαστε μαζί με τα παιδιά μας και γράφουμε το γράμμα στον άγιο Βασίλη, γράφουμε και ένα δικό μας γράμμα. Για να είμαι απόλυτα ειλικρινής όλα μου τα χρόνια γράφω γράμμα και εγώ και μου αρέσει να το βάζω κάτω το δέντρο. Μέσα στο γράμμα τους λέμε να θυμηθούμε όλες τις όμορφες στιγμές της χρονιάς που πέρασε, Και τους θυμίζουμε πως το πνεύμα του άγιου Βασίλη είναι η πίστη, η δύναμη της πίστης και αναγνώριση όλων των θετικών και όμορφων στιγμών της χρονιάς που πέρασε. Θυμόμαστε όλα όσα  μάθαμε, όλα όσα ζήσαμε και παρατηρούμε σε ποια σημεία μπορούμε να βελτιωθούμε την επόμενη χρονιά. 

Και φυσικά μέσα στο γράμμα δεν ξεχνάμε να στείλουμε ευχές σε όλα εκείνα τα παιδιά που μπορεί να μην έχουν γονείς, που μπορεί να ταλαιπωρούνται από κάποια ασθένεια, που περνούν δύσκολα και που ο πόνος είναι μόνιμη συντροφιά τους. Στέλνουμε ευχές και προσπαθούμε με όποιον τρόπο μπορεί ο καθένας να βοηθήσει. Ίσως με κάποια ρούχα, παιχνίδια ή βιβλία που έχουμε ή με κάποια γλυκά ή τρόφιμα που μπορούμε να προσφέρουμε.

Επειδή φέτος μάλλον δεν θα φάμε μαζί με τη γιαγιά και τον παππού, μπορούμε να τους φτιάξουμε μαζί με τα παιδιά μας γράμματα και κάρτες που θα εκφράζουν τα συναισθήματά μας, κολάζ από φωτογραφίες μας που θα μας  θυμίζουν όμορφες στιγμές που έχουμε περάσει στο παρελθόν και θα μας δώσουν την ελπίδα πως έχουμε πολλές ακόμα να ζήσουμε μπροστά μας.  Ευτυχώς η τεχνολογία μας βοηθάει να μιλάμε και να τους βλέπουμε παράλληλα. Μπορεί λοιπόν να είμαστε σε διαφορετικά σπίτια αλλά μπορούμε να τους πούμε τα κάλαντα μέσα από το internet. Μπορεί να μοιραστούμε μαζί τους  και ιστορίες από άλλες χρονιές, οι όμορφες αναμνήσεις που έχουμε θα ζεστάνουν τις καρδιές και τις δικές μας και εκείνων. Μπορείς να ετοιμάσεις το γλυκό της γιαγιάς και να την βλέπεις από το ίντερνετ να σου δίνει οδηγίες καθώς το φτιάχνεις.Ακόμα και με αυτό τον τρόπο δημιουργείς αναμνήσεις, μοιράζεσαι μία εμπειρία και διασκεδάζεις με ένα διαφορετικό τρόπο αλλά διασκεδάζεις.

Ευτυχισμένα Χριστούγεννα????

Σοφία Λίναρη

Σύμβουλος ψυχικής υγείας

www. Happinesstherapy.gr

FB. Sofia Linari Happiness therapist 

Mob. 6948579944