Χριστούγεννα!!! πολλές προτάσεις γάμου γίνονται κάτω απο το στολισμένο δέντρο, όρκοι αγάπης ανταλλάσσονται για αυτό και μοιράζομαι μαζί σας 12 ερωτήσεις που τα ζευγάρια μπορούν να συζητήσουν μεταξύ τους πριν αποφασίσουν να παντρευτούν.

Έχεις βρει αυτόν που είχες ονειρευτεί και είσαι έτοιμη να φορέσεις το πιο όμορφο νυφικό και βαδίσετε μαζί πλάι πλάι. Έχεις όμως ρωτήσει, έχεις συζητήσει μαζί του όλα όσα χρειάζεται που θα σου Αποκαλύψουν ανάγκες, όνειρα και προσδοκίες για τη ζωή σας μαζί;

 1. Πως διαχειρίζεστε τις αλλαγές στη ζωή και τις ανατροπές. Πολλές φορές οι άνθρωποι νομίζουν ότι όλα θα πάνε βάση προγράμματος βάση πλάνου και όταν κάτι συμβαίνει που ανατρέπει την πραγματικότητα της κοινής ζωής συνήθως ο φόρος που πληρώνει ο γάμος είναι μεγάλος. Όπως παράδειγμα η απώλεια εργασίας.
 2. Πως διαχειρίζεστε τις μεταξύ σας διαφωνίες; Είναι κάποιος από τους δυο σας Ξεροκέφαλος και έχει αδυναμία να συμβιβαστεί; Μήπως φοβόσαστε τις διαφωνίες και τους καυγάδες και αποφεύγετε να συζητάτε ότι σας ενοχλεί;
 3. Πόσο σημαντικό είναι να περνάτε χρόνο μαζί; Μπορεί κάποιος να θέλει μεγαλύτερη ανεξαρτησία μέσα στο γάμο περισσότερο προσωπικό χρόνο.
 4. Θέλετε παιδιά; Μπορεί αυτή απάντηση να αλλάξει με το πέρασμα των ετών αλλά είναι πολύ σημαντικό αν επιθυμείτε από κοινού  να διευρύνετε την οικογένειά σας ή όχι.
 5. Πως θα διαχειριστείτε θέματα που θα προκύψουν και θα αφορούν την σεξουαλική σας ζωή. Η ερωτική ζωή έχει πολύ σημαντικό ρόλο στα ζευγάρια και όταν υπάρχει αρμονία και συγχρονισμός διατηρείται το πάθος του έρωτα.
 6. Πως φαντάζεστε να περνάτε τις διακοπές σας; Παράδειγμα τα Χριστούγεννα θα είναι πάντα στο σπίτι κάποιων γονιών ή θα είναι διακοπές σε κάποιο μακρινό προορισμό.
 7. Θα έχετε κοινούς λογαριασμούς και κοινή διαχείριση των οικονομικών; Κάθε ζευγάρι κάνει την δική του συμφωνία εδώ και βρίσκει τη δική του χρυσή τομή στη διαχείριση.
 8. Ρωτήστε «Και πότε νιώθεις ότι πραγματικά σ’ αγαπάω πολύ με ποιες συμπεριφορές μου;» Παράδειγμα όταν σε κάνω να γελάς, όταν σου δίνω μια τεράστια αγκαλιά…;
 9. Πότε νιώθεις άνετα να εκφράζεις τα συναισθήματά σου σε μένα, να μοιράζεσαι τις σκέψεις και τους φόβους σου. Κάποιος μπορεί να θέλει αυτές οι κουβέντες να γίνονται πάντα εκτός σπιτιού, κάποιος άλλος μπορεί να θέλει αργά το βράδυ αγκαλιά στον καναπέ με ένα ποτήρι κρασί.
 10. Ποιά καριέρα θα πάρει προτεραιότητα σε περίπτωση που χρειαστεί να επιλέξουμε; Κυρίως αυτή την περίοδο με την πανδημία που τα παιδιά περνούν  πολύ χρόνο στο σπίτι και όχι στο σχολείο πολλές οικογένειες έχει χρειαστεί να αποφασίσουν ποιος απ’ τους δύο γονείς θα ασχοληθεί περισσότερο με τα θέματα που αφορούν τα παιδιά και το σχολείο τους, άρα η καριέρα κάποιου μένει πίσω.
 11. Υπάρχουν σημαντικά μυστικά που δεν έχουμε μοιραστεί ακόμα; Είναι σημαντικό να νιώθεις ασφαλής να μοιραστείς τις αλήθειες σου, την ιστορία την ζωή σου με τον σύντροφό σου γιατί τότε υπάρχει αυθεντικότητα στη σχέση.
 12. Συμφωνούμε και οι δύο πως όταν ο γάμος μας έχει συννεφιά και μπουρίνι να διαχειριστεί θα απευθυνθούμε σε σύμβουλο γάμου για να βρούμε λύσεις? Να επαναδιαπραγματευτούμε το συμβόλαιο του γάμου μας?

Σοφία Λίναρη

Σύμβουλος ψυχικής υγείας

www. Happinesstherapy.gr

Mob. 6948579944