ΦΙΛΙΑ ΕΙΝΑΙ…

Λίγες μέρες πριν μας αποχαιρετήσει αυτή η χρονιά, ας θυμηθούμε ποιοί είναι οι πραγματικοί μας φίλοι …

Ένας αληθινός φίλος είναι κάποιος που του επιστευόμαστε τα παραμύθια της ψυχής μας, και ξέρουμε πως θα τα φυλάξει, δεν θα τα συζητήσει ποτέ και με κανένα. Κάποιος που μας ακούει και δεν μιλάει μόνο για τον εαυτό του και θέματα που τον απασχολούν, για τα παιδιά, τη δουλειά, τις σχέσεις του με τους άλλους, που όταν του μιλάμε μας προσέχει και δεν τσεκάρει το κινητό του ή χαζεύει στο internet. Ξέρουμε πως διακριτικά και με αγάπη θα μας μιλήσει αν νιώσει πως χρειάζεται κάτι να μας επισημάνει, χωρίς όμως διάθεση επίκρισης ή υπεροψίας, π.χ. αν μια φίλη μας δει πως έχουμε πολύ ένταση και τη βγάζουμε στα παιδιά μας μπορεί την ώρα που πίνουμε καφεδάκι να μας ρωτήσει τι συμβαίνει και αν μπορεί να βοηθήσει.  Επίσης ένας καλός φίλος θα μας πει αν κάτι που κάναμε τον ενόχλησε και δεν θα συζητάει πίσω απο την πλάτη μας το θέμα με τη δικαιολογία ¨δεν μπορώ να το πω αυτό, δεν ξέρω πως θα αντιδράσει”.

Όταν έχουμε μια επαγγελματική επιτυχία,  ερωτευόμαστε, αποκτούμε ένα παιδί, βελτιώνουμε την εμφάνιση μας, θέλουμε ο φίλος μας να είναι εκεί δίπλα μας με χαρά και περηφάνεια για εμάς, χωρίς αισθήματα ζήλειας και σκέψεις ΄΄πόσο τυχερός είναι, κοίτα να δεις όλα καλά του πάνε”, απλά γιατί εκείνος έχει δει τις προσπάθειες που κάναμε, ξέρει τις αγωνίες μας , μέχρι να φτάσουμε στο στόχο, και μας υποστήριζε σε όλη τη διαδρομή. Θα πανηγυρίζει με τις χαρές μας και θα πονάει με τις στεναχώριες μας. Ο αληθινός φίλος λοιπόν δεν θα θελήσει ποτέ να κλέψει κάτι απο τη δική μας ζωή, δεν θα θελήσει να φορέσει τον δικό μας μανδύα και να υποδυθεί κάποιο ρόλο μας. Απλά γιατί έχουμε εμπιστευτεί το ένστικτο μας, τον έχουμε επιλέξει και ξέρουμε πως βρίσκεται δίπλα μας ισότημα, με προσωπικότητα και δικά του όνειρα για τη ζωή.

Αν πραγματικά θέλουμε να έχουμε αληθινούς φίλους στη ζωή μας, θα πρέπει να επενδύουμε κομμάτι του εαυτού μας και του χρόνου μας. Είναι σημαντικό να φερόμαστε και εμείς οι ίδιοι ακριβώς όπως θα θέλαμε να μας φερθούν, να ζητάμε αλλά και να δίνουμε, για να τροφοδοτείται με υγιή τρόπο η φιλία. Πάνω απο όλα να εμπιστευόμαστε την εσωτερική μας φωνή που πάντα μας ψιθυρίζει την αλήθεια, αλλά κάποιες φορές επιλέγουμε να μην την ακούμε. 

Σοφία Λίναρη, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας