Τα δώρα των γιορτών

Πλησιάζει η πιο υπέροχη γιορτή του χρόνου…τα Χριστούγεννα….που σηματοδοτούν τη γέννηση του Χριστού, της ελπίδας και της αγάπης. Κάθε χρόνο στις 25/12 το φως κερδίζει το σκοτάδι, η αγάπη λάμπει όπως το άστρο των Χριστουγέννων και η γέννηση του Χριστού σηματοδοτεί την ευκαιρία να ξεκινήσουν ολα απο την αρχή.

Μια γιορτή που μικροί και μεγάλοι απολαμβάνουν, πολλά καλέσματα, στολισμοί με χρώματα και φωτάκια, τραγούδια, χαρά και κεφι παντού γύρω μας. Και κάπου εδώ υπάρχει και η έντονη αντίληψη οτι πρέπει να προσφέρουμε και να ανταλλάξουμε δώρα με όσους αγαπάμε και έχουμε κοντά μας.

Και σκέφτομαι οτι προσφορά μεγάλη θα ήταν να μοιράζαμε απλόχερα σε όλους γύρω μας θετικά συναισθήματα, αγάπη, κατανόηση, συγχώρεση, ελπίδα, πίστη, δικαιοσύνη, καλοσύνη, σεβασμό, ανεκτικότητα, φροντίδα.

Ποσό όμορφο είναι να εστιάζουμε στα όμορφα χαρακτηριστικά των ανθρώπων γύρω μας και κάθε στιγμή αυτά να συνοδεύουν τις σκεψεις μας και τις αντιδράσεις μας απέναντι τους. Να διδάξουμε στα παιδιά μας ξεκινώντας απο εμάς τους ίδιους να προσφέρουν όχι μόνο κάποιο αντικείμενο αλλά όμορφες ευχές και συναισθήματα. Να ετοιμάζουν κάρτες που θα σχεδιάζουν για όσους αγαπούν, να γράφουν πως νιώθουν και να το μοιράζονται μαζι τους. Να φτιάξουμε μαζί τους χάρτινα πολύχρωμα στολίδια για το δέντρο μας που θα γράφουν όμορφα θετικά συναισθήματα. Το χριστουγεννιάτικο δέντρο αποκτά ζωή με τα συναισθήματα μας.

Όλοι μας έχουμε ανάγκη απο μια καλή και τρυφερή κουβέντα. Ο λόγος είναι το πιο ισχυρό όπλο του πλανήτη και ο όμορφος λόγος μαλακώνει και την πιο σκληρή ψυχή.

Ας κάνουμε μια μεγάλη αλλαγή φέτος λοιπόν, μαζί με τη λίστα των δώρων ας φτιάξουμε με τα παιδιά μας και μια λίστα με αγαπημένους μας που μπορεί να αδικήσαμε, να πληγώσαμε ή να προσβάλαμε άθελα μας και να βάλουμε στόχο να διορθώσουμε την κατάσταση. Να ζητήσουμε όπου χρειάζεται συγνώμη, να πούμε 

Σε αγαπώ και να αγκαλιάσουμε σφιχτά όσους ξέχασαμε  αυτή τη χρονιά. Γιατί όλοι χρωστάμε κάπου ένα Σε αγαπώ , μια αγκαλιά, μια συγνώμη.

Μέσα απο την αγάπη το πνεύμα των Χριστουγέννων θα θριάμβευσει και η έννοια των δώρων του Αι Βασίλη, που δεν μοιράζει απλά δώρα, αλλά ελπίδα, προσμονή, αγάπη, χαρά, επιβράβευση, γέλια και ασφάλεια, γιατι κάθε χρόνο το ξημέρωμα της νέας χρονιάς ανανεώνουμε το ραντεβού μας μαζί του και ξέρουμε πως θα έρθει και την επόμενη. Μας γεμίζει με ενα θησαυρό συναισθημάτων με πιο σπουδαίο απο όλα την πίστη πως όταν πιστεύουμε σε κάτι με όλη μας την ψυχή αυτό υλοποιείται. Και  όπως λέει το τραγούδι…Σε βλέπει όταν κοιμάσαι στο σπίτι στη δουλειά γνωρίζει όπου και να σαι κάθε μια σου σκανταλιά… το πνεύμα του Αι Βασίλη συμβολίζει εμάς τους ιδιους, τον ανώτερο εαυτό μας…που είναι ο καλύτερος μας κριτής. Ας μάθουμε στα παιδιά μας οτι απο όλους μπορούμε να κρυφτούμε αλλά όχι απο τον εαυτό μας…και όταν γράφουν το γράμμα στον Αγιο Βασίλη είναι σαν να γράφουν στον εαυτό τους σαν ενα ημερολόγιο για τη χρόνια που πέρασε και η αλήθεια δεν κρύβεται, ας παραδεχτούν που έσφαλαν και ας βάλουν στόχο να κάνουν όμορφες αλλαγές τη νεα χρόνια. Και ας ξεκινήσουν μοιράζοντας τρυφερά συναισθήματα που κάνουν και τα ιδια να χαμογελούν με την οικογένεια τους, τους φίλους, τους δασκάλους τους.

Σοφία Λίναρη

Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

www.happinesstherapy.gr

FB Sofia Linari happiness therapist

Mob. 6948579944