Σχέσεις και απιστία

-Λοιπόν ποιος καλός άνεμος σε φέρνει από δω σήμερα;

-Κουρέλι είμαι, θέλω να κλάψω

-Κλάψε κορίτσι μου εδώ είσαι ασφαλής μπορείς να κλάψεις, να φωνάξεις, να βρίσεις

-Έλαβα στο e-mail μου φωτογραφίες και τα στοιχεία από την εξωσυζυγική σχέση του άντρα μου

-Πολύ δύσκολο αυτό, πολύ σκληρό

-Δεν είπα κάτι, προσπάθηςα να μη δείξω κάτι και άρχισα να παρατηρώ. Ντροπή ξε ντροπή έψαξα και το κινητό του. Και βρήκα όντως κάποια μηνύματα. Γιατί; Πως μπορεί και γυρίζει μετά σε μένα και στα παιδιά μας;

-Ξέρεις οι σχέσεις, οι γάμοι κάποιες φορές κλονίζονται από τα θεμέλια. Είναι πολύ δύσκολη και επώδυνη αυτή η  διαδικασία, όλο αυτό, η απιστία πονάει, δυστυχώς όμως συμβαίνει. Εσύ όμως πως νιώθεις πως είσαι;

-Κομμάτια νιώθω, άδεια, και με τα παιδιά δεν είμαι η ίδια, νομίζω δεν είμαι καλή μαμά πια. Είμαι θλιμμένη κλαίω πολύ και δεν έχω όρεξη ούτε για βόλτες ούτε για πλάκες. Χάλια τα ‘χω πάει παντού έτσι;

-Μου περιγράφεις μια πολύ φυσιολογική αντίδραση ενός ανθρώπου που έχει πληγωθεί και νιώθει την προδοσία από τον πιο δικό του άνθρωπο. Είναι άδικο για σένα να σε κατηγορείς.Έχεις μιλήσει με το σύζυγό σου;

-Φυσικά. Στην αρχή δεν του είπα για τα στοιχεία που είχα στα χέρια μου και απλά με έβγαλε τρελή. Είσαι τρελή, ζηλιάρα, φαντασιόπληκτη, δημιουργείς εντάσεις χωρίς λόγο… Και όταν εγώ τον πίεζα μου φώναζε έβριζε… Εγώ έκλαιγα πολύ. Ένα βράδυ έσπασα και του έτριψα ότι είχα στη μούρη. Πάγωσε έγινε άσπρος σαν το χαρτί προσπάθησε να με πάρει αγκαλιά δεν ήθελα. Του ζήταγα μόνο την αλήθεια. Άρχισε να μου μιλάει.… Κάποια στιγμή χωρίς λέει να το καταλάβει Ξεκίνησε να μιλάει μαζί της, μετά βγήκανε και μετά και μετά.

-Τα παιδιά σας;

-Τα παιδιά ευτυχώς δεν έχουν ακούσει τι συμβαίνει νιώθουν όμως πως  με τον πατέρα τους δεν είμαστε καλά.

-Τα λόγια του σου ακούστηκαν ειλικρινή, από καρδιάς;

-Τον παρατηρούσα σε κατάσταση σοκ να βρίσκεται. Ίσως δεν πίστευε ότι αυτή η άλλη γυναίκα που ίσως να ερωτεύτηκε έκανε κάτι τόσο ανήθικο. Με ακούς τι σου λέω μου έστειλε πληροφορίες για τη σχέση  που είχε με τον άντρα μου. Κόντεψα να τρελαθώ, ίσως και να έχω τρελαθεί. Έχει καταστραφεί ο γάμος μου. Γιατί όμως; Εκείνος μου είπε ότι ήτανε μια ανοησία αλλά γιατί θα μου έλεγε ότι ερωτεύτηκε; Πως μπόρεσε πες μου πως μπόρεσε;

-Ξέρεις οι άνθρωποι έχουμε και αδύναμες στιγμές και κάνουμε λάθη, λάθη που τα μετανιώνουμε πίκρα και που έχουν τεράστιο αντίκτυπο στις  ψυχές αυτών που αγαπάμε. Δες τον δικαιολογώ κορίτσι μου απλά προσπαθώ να σου εξηγήσω έστω λίγο την συμπεριφορά του.

-Κι αν δεν είναι λάθος και είναι έρωτας; Αν ερωτευτεί ξανά; Και πως ξέρω εγώ  ότι τελείωσε; Εκείνος κλαίει και χτυπιέται τώρα πως ντρέπεται και θέλει να προσπαθήσουμε. Εγώ όμως πάντα θα σκέφτομαι κι αν εκείνη ξαναϋπάρξει στη ζωή του ή αν υπάρξει κάποια άλλη. Δεν ξέρω τα ‘χω χαμένα. Αισθάνομαι πως βουλιάζω.

-αυτά  που νιώθεις είναι πολύ φυσιολογικά. Αποδέξου τα συναισθήματά σου αρχικά, ξέσπασε βγάλε το θυμό σου την οργή σου τον πόνο της απορριψης την απογοήτευση. Αν πραγματικά θες να σώσεις το γάμο σου, αν τον αγαπάς αυτό τον άντρα που εσύ επέλεξες κάποτε για πατέρα των παιδιών σου και σύντροφο ζωής τότε ίσως να αξίζει να προσπαθήσεις. Ίσως να χρειαστεί να φτιάξετε Απο την αρχή το συμβόλαιο του γάμου σας, Ίσως όλη αυτή η πίκρα να γίνει ένα μάθημα. Εσύ όμως ξέρεις εσύ ζεις μαζί του εσύ κοιμάσαι και ξυπνάς δίπλα του τόσα χρόνια τον νιώθεις. Νιώθεις πως πραγματικά ντρέπεται κι αισθάνεται μετανιωμένος;

-Δεν ξέρω τι νιώθω, τι πιστεύω δεν είχα σκεφτεί ποτέ τη ζωή μου χωρίς εκείνον, τον αγαπάω. Αγαπάω την οικογένειά μας αλλά αυτή η πληγή πως θα κλείσει; Πονάω το σκέφτομαι συνέχεια.

-δώσε λίγο χρόνο στον εαυτό σου, δώσε λίγο χρόνο στην σχέση σας. Αυτά τα συναισθήματα του πόνου της απογοήτευσης και της οργής δεν εξαφανίζονται σε μία στιγμή θέλει χρόνο. Ας ξεκινήσουμε έτσι λοιπόν πάρε το χρόνο σου, προσπάθησε να σκεφτείς τι Εσύ θέλεις.

-Δεν μπορώ να σκεφτώ καθαρά, τη μια στιγμή λέω τον θέλω και την άλλη στιγμή θέλω να του πετάξω ότι υπάρχει μπροστά μου. Δεν ξέρω οι σκέψεις μου πάνε κι έρχονται.

-Πάρε χρόνο λοιπόν. Εσύ μόνο ξέρεις. Σε παρακαλώ να εμπιστευτείς το ένστικτό σου και να παρατηρείς. Άφησε τον να σου μιλήσει άκουσε τον, παρατήρησε τα λόγια του, νιώσε. Και μετά αποφάσισε. Αποφάσισε τι είναι το καλύτερο για την οικογένειά σας και πάντα να θυμάσαι πως τα λάθη είναι για τους ανθρώπους. Είμαστε αδύναμοι οι άνθρωποι κάποιες φορές γιατί οι δυνατοί  δεν πονάνε ποτέ τους ανθρώπους που αγαπούν.

-Δηλαδή την απιστία την συγχωρούμε; Λέμε δεν πειράζει;

-Η απιστία είναι από τους πιο δυνατούς πόνους που μπορεί να βιώσει ο άνθρωπος. Και φυσικά δε λέμε δεν πειράζει. Αλλά δυστυχώς μπορεί να συμβεί και όταν συμβεί χρειάζεται ψυχραιμία και λογική και να πάρεις τις σωστές αποφάσεις για όλη την οικογένεια. Χρειάζεται διάθεση και αντοχή και από τα δύο μέλη του ζευγαριού για να δώσουν μια δεύτερη ευκαιρία στο γάμο τους. Αρκεί φυσικά να θέλουν και οι δύο, να προσπαθήσουν αληθινά. Γιατί η προσπάθεια αυτή θέλει χρόνο και αγάπη, πολλή αγάπη για να ανθίσει. Θέλει ειλικρίνεια, φροντίδα, συγχώρεση να ζητηθεί και να δοθεί.

-Δηλαδή αν τον συγχωρέσω θα αλλάξουν τα πράγματα,

-Όχι βέβαια, απλά είναι μια αρχή. Αν θες να τον συγχωρέσεις, αν πιστεύεις ότι ο γάμος σας,  η σχέση σας αξίζει μία δεύτερη ευκαιρία. Και φυσικά χρειάζεται να νιώθεις ότι εκείνος έχει όλη τη διάθεση να βοηθήσει και να στηρίξει τη διαδικασία να βρεθείτε ξανά. Να αγκαλιάσει τους πόνους σου και τα σπασμένα κομμάτια του γάμου σας και με πολύ στοργή να προσπαθήσει να διορθώσει και να φτιάξει τις συνθήκες.

-Ειλικρινά δεν ξέρω … δεν ξέρω τι πρέπει να κάνω, τα  έχω χαμένα.

-Προσπάθησε να μείνεις και λίγο μόνη σου, πήγαινε για ένα περπάτημα και συνδέσου με σένα, νιώσε εσένα την ίδια. Και όταν τελειώσεις με τους δικούς εσωτερικούς διαλόγους τότε μίλησε μαζί του.

-Δεν ξέρω αν θα τα καταφέρω

-τουλάχιστον προσπάθησε και θα ανακαλύψεις στην πορεία τι θέλεις να κάνεις. Εγώ θα περπατήσω μαζί σου για όσο καιρό χρειάζεσαι για όσο καιρό θέλεις

-Ντρέπομαι, φοβάμαι, απέτυχα θέλω μόνο να κλαίω. Είναι φορές που θέλω να τα παρατήσω όλα, είναι φορές που θέλω να τον πονέσω όσο με πόνεσε, δεν ξέρω τι θέλω.

-Σε παρακαλώ αποδέξου τα συναισθήματά σου, αγκαλιάσε τα. Νιώθεις ακριβώς όπως θέλεις να νιώθεις δεν υπάρχει σωστό και λάθος στο νιώθω. Απλά η παρόρμηση εδώ δε βοηθάει. Σκέψου αν πραγματικά θες να δώσεις τη δική σας μάχη πλάι του, σκέψου αν θες να κάνετε ένα restart στο γάμο σας ή αν απλά θες να φύγεις από αυτό το γάμο και να προχωρήσεις.

-Πιστεύεις θα σταθώ πάλι όρθια, δυνατή;

-Ναι είμαι απόλυτα σίγουρη! Και μόνο που ήρθες εδώ σήμερα και άνοιξες την ψυχούλα σου δείχνει πως είσαι δυνατή, ψάχνεις να βρεις την καλύτερη λύση, ψάχνεις να πάρεις μια απόφαση για σένα, για εσάς…

-Να κλαιω;

-Ναι να ξεπλένονται οι πόνοι της ψυχής σου, να ξεσπάς και να σε αγαπάς.

-σε ευχαριστώ 

-και εγώ σε ευχαριστώ που με εμπιστεύτηκες 

Σοφία Λίναρη

Σύμβουλος ψυχικής υγείας

www. Happinesstherapy.gr

Mob. 6948579944