Συνάνθρωπος

Υπάρχει μία τάση να λέμε πως αφού είμαι καλά με τον εαυτό μου είναι όλα καλά. Πως αφού κάνω αυτό που εγώ επιθυμώ, αυτό που εγώ πιστεύω όλα είναι όμορφα και αποδεκτά. Ο εγωκεντρισμός όμως δεν μπορεί να είναι στάση ζωής για μια υγιή κοινωνία.
Δεν χρειάζεται μόνο να νιώθεις καλά εσυ με τον εαυτό σου, χρειάζεται να έχεις και όμορφα συναισθήματα!!!
Και εδώ θα θυμίσω πως την εποχή του 19ου αιώνα, την εποχή της αποικιοκρατίας οι Βρετανοί είχαν το καλύτερο επίπεδο ζωής. Τότε που κατακτούσαν την Ινδία, την Αυστραλία την Αφρική, τότε που πίστευαν πως έκαναν καλό. Και πραγματικά έκαναν πολλά καλά, ωφέλησαν αυτούς τους λαούς παράλληλα όμως προκάλεσαν και πολύ πόνο. Εκείνοι δεν το ένιωθαν όμως, εκείνοι ήταν καλά με τον εαυτό τους.
Το ίδιο και με τους ναζί, ακραίο παράδειγμα αλλά ένα πραγματικό γεγονός. Οι ναζί είχαν ευτυχισμένη οικογενειακή και κοινωνική ζωή έκαναν όμως απαίσια πράγματα αλλά δεν το ένιωθαν εκείνοι ήταν καλά με τον εαυτό τους.
Αυτό είναι το επικίνδυνο λοιπόν να κοιτάζουμε μόνο το δικό μας καλό να ξεχνάμε να είμαστε συνάνθρωποι. Χρειάζεται να κρατάμε τις ισορροπίες, καθώς η πραγματική ευτυχία δεν χτίζεται πάνω στην δυστυχία άλλων ανθρώπων.
Καλλιεργούμε την ηθική μας νοημοσύνη και ζούμε με αγάπη και καλοσύνη.
Τροφή για σκέψη Αγγελικά πλάσματα ?❤️?❤️

Σοφία Λίναρη
Σύμβουλος ψυχικής υγείας