Συγχώρεσε και προχώρα!!!

Το Πάσχα είναι μια μεγάλη γιορτή της χριστιανοσύνης με βαθιά νοήματα. Μια σπουδαία ιδέα που διδάσκει είναι η σημασία της συγχώρεσης.
Συγχώρεσε και προχώρα άνθρωπε, Ελευθέρωσε τον εαυτό σου και τους άλλους από αυτή την αρνητική ενέργεια που κουβαλάς και σου μαυρίζει την ψυχή.
Και τι είναι ο θυμός; Μια πίκρα είναι για σένα, για τους άλλους, για τη ζωή σου, για τη ζωή τους. Και ξεχνάς πως η ζωή μας έχει περιορισμένη διάρκεια και εσυ αντί να τη ζεις, την σπαταλάς με θυμούς, νεύρα και άσχημες σκέψεις που σε πονάνε.
Ξεκινά λοιπόν συγχώρεσε αρχικά τον εαυτό σου και προχώρα, μετά πήγαινε στον άντρα σου, στη γυναίκα σου, στα παιδιά σου, στους γονείς σου, στα αδέλφια σου, στους φίλους σου….
Και ίσως πεις «καλά ξέρεις τι έχω περάσει εγώ; Ξέρεις πόσο πόνεσα; Ξέρεις τι μου έκαναν;» Όχι λοιπόν δεν ξέρω τα γεγονότα, ξέρω όμως πως νιώθεις. Πονάς ακόμα και ματώνεις και κάνεις κακό εσύ ο ίδιος στον εαυτό σου. Φοράς το θυμό σου σαν αγκάθινο στεφάνι και τους πόνους σου τους κουβαλάς σαν σταυρό στην πλάτη και η ζωή που ζεις σου φαίνεται γολγοθάς. Ανεβαίνεις λοιπόν μόνος σου στη δική σου σταύρωση και εδώ έχεις την ευκαιρία της συγχώρεσης και της Αναστάσης της ίδιας σου της ζωής.
Σκέψου λοιπόν πως αν συγχωρέσεις θα σώσεις και τη δίκη σου ψυχή και ζωή και των άλλων που σε έχουν πονέσει.
Συγχωρώ δεν σημαίνει ξεχνώ και όλα είναι όπως πριν, συγχωρώ σημαίνει δεν έχω θυμό, κακία, συγχωρώ σημαίνει συνεχίζω τη ζωή μου ήρεμα με αγάπη και δίνω τόπο στην οργή. Δεν αναμασώ ξανά τα γεγονότα και δεν κατηγορώ τους άλλους για όσα έγιναν.
Δεν μπορούμε ακόμα τουλάχιστον να πάμε πίσω στο χρόνο και να αλλάξουμε τα γεγονότα, μπορούμε όμως να ζούμε από σήμερα σε πλαίσιο αγάπης, αποδοχής και συγχώρεσης. Και η ζωή μας να μην δηλητηριάζεται από σκέψεις και συναισθήματα που μας αρρωσταίνουν.
Καλή Ανάσταση στις ψυχές μας!

Σοφία Λίναρη
Σύμβουλος ψυχικής υγείας
www. Happinesstherapy.gr