ΠΡΩΤΗ ΜΕΡΑ ΣΧΟΛΕΙΟ!!!

Αύριο θα χτυπήσει πάλι το κουδούνι για τα μικρά μας, πρώτη μέρα σχολείο λοιπόν.

Μετά απο ένα ολόκληρο καλοκαίρι ξενοιασιάς, παιχνιδιού, γέλιου, θα μπούμε πάλι σε πρόγραμμα ύπνου, φαγητού, μελέτης, δραστηριοτήτων και παιχνιδιού. Θα μας λείψουν και θα τους λείψουμε πολύ γιατί περάσαμε πολύ χρόνο παρέα, αγκαλιά κοντά στη θάλασσα.

Για όσα παιδάκια πηγαίνουν πρώτη φορά σχολείο χρειάζεται υπομονή και ηρεμία για να έχουν μία εύκολη προσαρμογή. Ακόμα και για όσα αλλάζουν σχολείο ή απο το δημοτικό θα βρεθούν στο γυμνάσιο η αλλαγή είναι μεγάλη. Ας μιλήσουμε με τα παιδιά μας, να νιώσουμε πως νιώθουν και ίσως να μοιραστούμε μαζί τους δικές μας αναμνήσεις απο τα σχολικά μας χρόνια, τότε που λέγαμε «Λόλα να ένα μήλο», «Τι δέσμη θα πας», «θέλω να περάσω πανεπιστήμιο». Αν νιώθουν φόβο ή πίεση για την επιστροφή στο σχολείο ας νιώσουν ασφαλή να κλάψουν αγκαλιά μας, να ξεσπάσουν χωρίς να τα αποτρέψουμε να έρθουν σε επαφή με τα συναισθήματα τους.

Απο την πρώτη μέρα χρειάζεται να υπάρχει σταθερό πρόγραμμα ύνου, μελέτης και παιχνιδιού. Μόνο τότε τα παιδιά μας θα νιώθουν ασφαλή και ήρεμα, συνεπώς η οικογένεια μας θα έχει ένα ρυθμό και θα αποφεύγονται οι πολλές συγκρούσεις. Και τονίζω οι πολλές γιατί όσοι έχουμε παιδιά γνωρίζουμε πολύ καλά πως οι εντάσεις δεν μπορούν να αποφευχθούν, ευκαιρία λοιπόν να αποχαιρετήσουμε και εμείς τις πολλές μας ενοχές οτι όλα τα κάνουμε λάθος.  Απλά χρειάζεται πρόγραμμα και σωστή ενημέρωση για όλους εμάς που έχουμε αναλάβει τον πιο σπουδαίο ρόλο, του γονιού.

Καλό είναι να γνωρίζουμε πως είναι πράγματι σημαντικό να μάθουν τα παιδιά μας ανάγνωση, αριθμητική … όμως ακόμα  πιο σημαντικό είναι να μάθουν τι πραγματικά έχει αξία στη ζωή. Να μάθουν πώς να σκέφτονται, να αναζητούν την αλήθεια και να έχουν κριτική σκέψη. Σχολείο δεν πηγαίνουν για να μάθουν τι να σκέφτονται αλλά πως να σκέφτονται. Να μάθουν  πως εκείνα είναι υπεύθυνα για τη ζωή τους και οτι ο πιο σίγουρος δρόμος για τη επιτυχία είναι να ονειρεύονται πολύ και να προσπαθούν, όσες φορές και να πέσουν πάντα να σηκώνονται και να προσπαθούν ξανά.

Καλή χρονιά σε όλα τα αστέρια της ζωής μας που κάνουν τον ουρανό μας λαμπερό και μας φωτίζουν το μονοπάτι της αγάπης.

Δανάη μου και Λήδα μου καλή αρχή μας αρχή!!!

ΣΟΦΙΑ ΛΙΝΑΡΗ

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ