Πάσχα 2021

Για δεύτερη χρονιά το Πάσχα μοιάζει διαφορετικό από όλα τα προηγούμενα. Υπάρχει φόβος, ανασφάλεια και πίεση σε όλους μας καθώς τα πάντα είναι ρευστά ακόμα. Όμως το Πάσχα είναι μία γιορτή που μας δείχνει πως όσα και να περνούμε σαν ανθρωπότητα, όσο δύσκολες και αν οι στιγμές Ακόμα κι αν λυγίσουμε κάποιες φορές όπως ο Χριστός στο Σταυρό, ότι και να γίνει η ανάσταση θα έρθει. Και λέγοντας ανάσταση εννοούμε την ψυχική μας ανάσταση, την διάθεσή μας για ζωή, για δημιουργία αναμνήσεων, για ευτυχία. Το φως πάντα κερδίζει το σκοτάδι και κάθε χρόνο ο θάνατος νικαται από την Ανάσταση! Όπως οι γιατροί στις εντατικές που όλους αυτούς τους μήνες Φροντίζουν για τους συνανθρώπους μας, δίνουν μάχες και δεν παραπονιουνται ποτέ, τα βάζουν και με το θάνατο κάποιες στιγμές τον κοιτούν στα μάτια και του λένε δεν θα σου περάσει. Αυτό ακριβώς θα κάνουμε κι εμείς δεν θα αφήσουμε την πανδημία να μη μας αφήσει να γιορτάσουμε το Πάσχα.
Όσο πιο γρήγορα καταλάβουμε πως για όλη αυτή την κατάσταση δε φταίει κανένας αλλά είναι μία δύσκολη συγκυρία, μία πρόκληση που οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε με σεβασμό και ψυχραιμία τόσο πιο εύκολα θα αποδεχόμαστε τις αλλαγές σ’ αυτή τη μεγάλη γιορτή Της χριστιανοσύνης.
Υπάρχουν γενιές προηγούμενες που έζησαν το Πάσχα μέσα σε πόλεμο που κράτησε χρόνια και τα κατάφεραν, γιόρταζαν το Πάσχα με άλλες συνθήκες. Η πίστη δε χάθηκε, αυτή είναι η αξία των γιορτών της Χριστιανοσύνης, ότι η πίστη σώζει.
Γιορτάζουμε λοιπόν ένα διαφορετικό Πάσχα ξανά, λίγο καλύτερο βέβαια από το περσινό γιατί πλέον έχουμε τα εμβόλια κοντά μας και γιατί ξέρουμε αρκετές πληροφορίες για αυτό τον αόρατο εχθρό. Γιορτάζουμε μαζί με τους πολύ δικούς μας ανθρώπους, ναι σε μικρότερες γιορτές, Αλλά καλό είναι να θυμόμαστε πως γιορτάζουμε μαζί με τους ανθρώπους της καρδιάς μας τους πιο κοντινούς μας και αυτό έχει σημασία. Στολίζουμε τα σπίτια μας, τηρούμε τα έθιμα και δείχνουμε στους εαυτούς μας και στα παιδιά μας πως η ζωή έχει τη δική της ορμή και πως τίποτα δεν σταματάει πουθενά απλά προσαρμόζεται.
Πάσχα με μάσκες, αντισηπτικά, αποστάσεις και μικρότερα τραπέζια, όμως με μεγάλες καρδιές γιατί όλη αυτή η προσπάθεια θα μας βοηθήσει να δούμε το τέλος αυτής της πρόκλησης σύντομα. Και αυτό έχει σημασία Να κοιτάμε στρατηγικά και μακροπρόθεσμα. Υπομονή και ψυχραιμία ημέρες των δικών μας παθών τελειώνουν και η ανάσταση είναι κοντά.
Καλό μας Πάσχα.

Σοφία Λίναρη
Σύμβουλος ψυχικής υγείας
www. Happinesstherapy.gr
FB. Sofia Linari Happiness therapist
Mob. 6948579944