Ο Αδάμ και η Εύα …

Και τελικά ένας μύθος της Βίβλου μας αποκαλύπτει με εικόνα την σχέση των ζευγαριών, σχηματοποιημένα. Ο Άδαμ βρίσκεται από τη μία πλευρά βλέπει την Εύα όμορφη, νέα, νιώθει έντονη έλξη για εκείνη, τη θέλει βλέπει τους καρπούς που έχει, βλέπει και το φίδι νιώθει τον κίνδυνο αλλά τρώει το μήλο. Και στη συνέχεια τι κάνει; Μόλις ο θεός του πει ότι πρέπει να φύγει από τον παράδεισο, αρχίζει να κατηγορεί την Εύα, «εσύ φταις που μου έδωσες το μήλο, εσύ φταίς που με ξεγέλασες». Ο Αδάμ λοιπόν εδώ δεν αναλαμβάνει την ευθύνη την δική του, κατηγορεί την Εύα για όλα τα δεινά που του συμβαίνουν. Ξεχνάει πόσο του άρεσε η Εύα, πόσο ήθελε να την βλέπει χαρούμενη, να της κάνει τα χατίρια, να φάει ότι του προσφέρει.
Από την άλλη πλευρά στέκεται η Εύα που βλέπει τον Άδαμ και τον ερωτεύεται. Τον ποθεί για άντρα της και τι κάνει; Του δίνει όλα όσα έχει, του δίνει όμως και το δαγκωμένο μήλο από το φίδι γιατί κι αυτό βρίσκεται στο καλάθι της. Και όταν ο Αδάμ αρχίσει να την κατηγορεί εκείνη του λέει «γιατί με κατηγορείς εμένα τώρα? εγώ απο την δικού σου πλευρά είμαι φτιαγμένη, να κατηγορήσεις τον εαυτό σου και το θεό που σε έφτιαξε λοιπόν». Ξεχνάει και εκείνη πόσο πολύ τον ήθελε, πόσο πολύ ήθελε να τον φροντίζει και να του προσφέρει ολα όσα έχει. Και λέει «μαύρη η ώρα και η στιγμή που βρέθηκες στον δρόμο μου, με έχεις σκάσει πια». Και εκεί ολα παγώνουν.
Κάπως έτσι συνεχίζονται οι διάλογοι των ζευγαριών, ο ένας να κατηγορεί τον άλλον και στο τέλος να κατηγορούν και δύο την κακή τους τύχη που φταίει και να μην αναλαμβάνουν την ευθύνη των επιλογών τους και παράλληλα να ξεχνούν όλα τα καλά που έχει φέρει στη ζωή του ο άλλος γιατί κανένας σύντροφος δε φέρνει μόνο άσχημα ή μόνο δύσκολα στη ζωή του άλλου. Γκρεμίζουν τα πάντα μέσα σε λεπτά, μηδενίζουν την ομορφιά της σχέσης και δεν βλέπουν πως ο καθένας τους έχει δικά του κομμάτια προς θεραπεία, το φίδι είναι και στις δυο πλευρές. Και όπως λέμε στα αρχαία ελληνικά «it takes two to tango».??
Είναι πολύ σημαντικό να παρατηρούμε και την πλευρά του συντρόφου μας με ενσυναίσθηση. Σε κάθε σχέση λοιπόν υπάρχει και ένα φίδι που είναι σημαντικό να αντιληφθούμε ότι υπάρχει και στη δική μας πλευρά και επειδή δεν μπορούμε να το εξαφανίσουμε μπορούμε να προσπαθήσουμε να κάνουμε ότι έκανε ο Ιπποκράτης, που το ‘κανε σύμβολο της ιατρικής, να το θεραπεύσουμε. Να εντοπίσουμε τα σημεία εκείνα που εμείς μπορούμε να αλλάξουμε και να έρθει αρμονία και ισορροπία στη σχέση, να αναλάβουμε την ευθύνη και να μην κατηγορούμε τον άλλο.

Σοφία Λίναρη
Σύμβουλος ψυχικής υγείας
www. Happinesstherapy.gr
FB. Sofia Linari Happiness therapist
Mob. 6948579944