Ηθικές αξίες για τα παιδιά μας

Ηθική νοημοσύνη είναι η ικανότητα μας να ξεχωρίζουμε το σωστό απο το λάθος, να έχουμε ηθικές αξίες, να τις εφαρμόζουμε και να συμπεριφερόμαστε έντιμα. Η ηθική νοημοσύνη έχει εφτά βασικούς πυλώνες πάνω στους οποίους στηρίζεται και αξιολογείται.

Οι εφτά πυλώνες της Ηθικής Νοημοσύνης

1.Ενσυναίσθηση, να αναγνωρίζω τα συναισθήματα των άλλων και να τους συναισθάνομαι.

2.Συνείδηση, να αναγνωρίζω  το σωστό και να μπορώ  να το κάνω.

3.Αυτοέλεγχος, να ελέγχω  τις σκέψεις και τις πράξεις μου και να λειτουργώ με τον τρόπο που έχω  μάθει πως είναι ο σωστός.

4.Σεβασμός, να δείχνω πως εκτιμώ  τους άλλους φροντίζοντάς τους, αλλά και μιλώντας τους με πολιτισμένο τρόπο.

5.Καλοσύνη, να νοιάζομαι  για την ευημερία και τα αισθήματα των άλλων.

6.Ανεκτικότητα, να σέβομαι τις αξίες και τα δικαιώματα όλων των ανθρώπων ακόμη κι όταν διαφωνώ  με τα πιστεύω τους.

7.Δικαιοσύνη, να συμπεριφέρομαι  δίκαια καθώς και να αντιδρώ  στο άδικο πολιτισμένα.

Μικρά μυστικά για να μεγαλώσω παιδιά με ηθική νοημοσύνη που θα γίνουν στο μέλλον καλοί φίλοι, συνάδελφοι, σύντροφοι, πολίτες…

Αρχικά θα πρέπει να αναρωτηθείτε πόσο σημαντικό είναι για το δικό σας οικογενειακό σύστημα αξιών να διδάξετε συναισθηματική νοημοσύνη στα παιδιά σας. Γιατί μόνο με αυτό την τρόπο θα δεσμευτείτε σε αυτή την προσπάθεια. Σημαντικό είναι να έχετε ξεκάθαρα τα πιστεύω σας και τις αξίες με τις οποίες πορεύεστε και εξελίσσεστε στη ζωή. Κουβεντιάσετε με τον/την σύντροφο σας για την ηθική πυξίδα της οικογένειας σας, αναλυτικά. Σκεφτείτε έννοιες όπως ο αλτρουισμός, η ηρεμία, η γενναιοδωρία, η ανθρωπιά, η ενσυναίσθηση, η δικαιοσύνη, η πειθαρχία, η ειλικρίνεια, ο ιδεαλισμός, η ευγένεια, η διακριτικότητα, η αυτοσυγκρατηση, ο σεβασμός, η συγχώρεση, η καλοσύνη, η τιμιότητα…

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι να γνωρίζουμε πως  για να διδάξω κάτι πρέπει να το εχω κατακτήσει και εγώ, να το γνωρίζω και να το εφαρμόζω στην καθημερινότητα μου ως γονέας. Καθώς μια πολύ βασική αρχή  ισχύει στην εκπαίδευση των παιδιών μας, μαθαίνουν απο τις πράξεις και όχι μόνο απο τα λόγια μας! Μπορούμε συχνά να αναρωτιόμαστε σιωπηλά «αν το παιδί μου έβλεπε μόνο τη συμπεριφορά μου τι παράδειγμα θα έπαιρνε?». Δεν μπορώ εγώ ως γονέας να διδάσκω την τιμιότητα και τον αυτοέλεγχο και να απατώ τον/την σύντροφο μου, να αδικώ και να κατηγορώ ανθρώπους ενώ διδάσκω δικαιοσύνη και καλοσύνη.

Καλλιεργώ παράλληλα τη συναισθηματική νοημοσύνη και ενσυναίσθηση μέσα απο βιώματα και παραδείγματα της καθημερινότητας. Μπορώ σε μια άδικη συμπεριφορά του παιδιού μου απέναντι σε ενα φίλο να το ρωτήσω «αν εσύ βρισκόσουν στη θέση του πως θα ένιωθες?» «Τι θα μπορούσες να κάνεις διαφορετικά?» Με αυτό τον τρόπο δεν αναγνωρίζει μόνο τη λανθασμένη του συμπεριφορά αλλά σκέφτεται τι θα μπορούσε να είχε κάνει διαφορετικά, έτσι ώστε την επόμενη φορά να φερθεί σωστά.

Μέσα απο έρευνες έχουμε δει πως τα παιδιά που οι γονείς τους προσδοκούν να φέρονται με ηθική στην ζωή τους, πράγματι φέρονται.  Ενθαρρύνουμε συνεχώς τα παιδιά μας να εφαρμόζουν τον κώδικα ηθικής της οικογένεια μας. Και στις περιπτώσεις που κάτι δεν πάει καλά αυτο σημαίνει πως εμείς δεν ενθαρρύνουμε, δεν συζητάμε και δεν δίνουμε το καλό παράδειγμα συχνά.

Τέλος μαθαίνουμε ενα χρυσό κανόνα που υπάρχει εδώ και αιώνες στην ανθρωπότητα… «Φερόμαστε στους άλλους ανθρώπους γύρω μας ακριβώς όπως θα επιθυμούσαμε να μας φερθούν»!

Σοφία Λίναρη

Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

www.Happinesstherapy.gr

Mob. 6948579944