ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΧΑΡΒΑΡΝΤ ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΤΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗΣ ΕΥΤΥΧΙΑΣ

Σε μία πρόσφατη ομιλία σε TEDΧ, ο ψυχίατρος Robert Waldinger περιέγραψε μερικά από τα μυστικά της ευτυχίας, τα οποία καταγράφηκαν σε μία 75ετή(!) έρευνα του Harvard.

To σημαντικότερο απ’όλα, λοιπόν, εκείνο που μας φέρνει ευτυχία είναι η αγάπη. Γνωρίζοντας τι έκανε ευτυχισμένους τους ανθρώπους για τρία τέταρτα του αιώνα, δε θα είναι δύσκολο να υποθέσεις τι θα βοηθήσει και εσένα.

1. Στενές σχέσεις: Άνθρωποι με καλές σχέσεις με οικογένεια, φίλους και γείτονες ήταν ευτυχέστεροι και υγιέστεροι από τους πιο αντικοινωνικούς. Επίσης, ζουν περισσότερο. Οι μοναχικοί άνθρωποι παρουσίασαν περισσότερα προβλήματα υγείας και ήταν λιγότερο ευτυχισμένοι. Επίσης, είχαν αϋπνίες και θέματα ψυχικής υγείας.

2. Ποιότητα(όχι ποσότητα) σχέσεων: Το να έχεις μία οποιαδήπτοε μίζερη σχέση δε θα σε κάνει ευτυχισμένο. Όσοι είναι μόνοι τους είναι πιθανό να είναι ευτυχέστεροι από εκείνους που βρίσκονται σε κακές σχέσεις.

3.Σταθεροί και υποστηρικτοί γάμοι: Η σύνδεση και η στήριξη μεταξύ ανθρώπων δε προωθεί απλώς την καλή υγεία αλλά και επιβραδύνει την πνευματική κατάπτωση. άνθρωποι σε γάμους χωρίς σημαντικά προβλήματα είχαν πολύ καλές αποδόσεις σε τεστ μνήμης, καλύτερες από εκείνους με προβλήματα γάμου. Ο γάμος γενικώς, μειώνει τον κίνδυνο άνοιας.