Η Michelle Drouin, καθηγήτρια ψυχολογίας σύμφωνα με δημοσίευμα του Psychology Today, εξηγεί ότι κάθε άνθρωπος χρησιμοποιεί τα social media για διαφορετικούς λόγους. Οι άνθρωποι που έχουν ασφάλεια στη ζωή τους, σχέσεις εμπιστοσύνης με άλλους ανθρώπους και έχουν καλή σχέση με τον εαυτό τους, συνήθως χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για να στείλουν emails και μηνύματα και προτιμούν να μιλήσουν με τους φίλους τους από κοντά. Αντίθετα, οι πιο ανασφαλείς στέλνουν μηνύματα στους φίλους τους για επιβεβαίωση ή για να δημιουργήσουν μια ψεύτικη οικειότητα στις σχέσεις τους.
Πολλές φορές βρισκόμαστε με φίλους ή με την οικογένεια μας για φαγητό, ποτό ή μια εκδρομή και τον περισσότερο χρονο μας τον περνάμε μπροστά απο την οθόνη του κινητού μας. Όλοι μας έχουμε δει ζευγάρια, οικογένειες ή φίλους που είναι έξω για φαγητό και δεν μιλάνε μεταξύ τους, ίσως κάποιες στιγμές να λένε ” καλά δες τι ανέβασε ο τάδε”. Παρακολουθούμε τις ζωές των άλλων, ανεβάζουμε φωτογραφίες και νιώθουμε πως η απόλαυση της στιγμής που κοινοποιήσαμε ειναι εξαρτώμενη απο τα likes που θα πάρουμε. Όσο πιο πολλά τόσο πιο χαρούμενοι και αποδεκτοί. Είναι όμορφο να μοιραζόμαστε με τους γνωστούς μας κάποιες στιγμές μας, χωρίς εμμονή. Τα social media είναι πολύ χρήσιμα, μας ενημερώνουν και μας διασκεδάζουν, όμως χρειάζεται να έχουμε μέτρο στον χρόνο που τους αφιερώνουμε. Είναι πιο σημαντικό να εστιάζουμε στο εδώ και τώρα, στο κάθε λεπτό της ζωής μας, να απολαμβάνουμε, να νιώθουμε, να αποκτούμε εμπειρίες και να εξελισσόμαστε. Τα social media δεν δίνουν λύση στη μοναξιά, υποστηρίζει και η καθηγήτρια του M.I.T., Sherry Turkle, που χαρακτηρίζει αυτή την ψέυτικη επικοινωνία στα social media ως πρόβλημα των ανθρώπων που δεν ξέρουν πώς να απολαμβάνουν την μοναξιά τους. Προκειμένου να μην αισθανθούν μόνοι, λέει η ψυχολόγος, τείνουν να αναζητούν σύνδεση επικοινωνώντας διαδικτυακά ενώ ταυτόχρονα φοβούνται την πραγματική οικειότητα.
Κάποια ζευγάρια παραπονιούνται οτι το τρίτο πρόσωπο στη σχέσης τους είναι το κινητό ή το tablet. Μεγάλη αλήθεια. Συχνά ακούμε κάποιον απο τους δύο να λέει “για να χαλαρώσω επιστρέφοντας σπίτι παίζω το αγαπημένο μου παιχνίδι στο κινητό” ή ” για να ηρεμήσω και να κοιμηθώ χαζεύω λίγο Facebook, Instagram, Twitter” …. Μεγάλη παγίδα… Αντί ο σύντροφος ή η σύντροφος να μας βοηθήσει να χαλαρώσουμε επιλέγουμε να είμαστε σε μια εικονική πραγματικότητα. Ίσως γιατί έχουμε ξεχάσει να μιλάμε για εμάς τους ίδιους, ίσως γιατί εμείς οι ίδιοι περνάμε δύσκολα και δεν αντέχουμε να καθρεφτίσουμε τις αλήθειες μας σε οικεία μας πρόσωπα. Ξαπλώνουμε στο κρεβάτι μας και αντί να αγκαλιαστούμε τρυφερά, έχουμε την συντροφιά του κινητού μας. Δεν μιλάμε μεταξύ μας γιατί μιλάμε στο messenger… Ψάχνουμε συντροφιά για επικοινωνία και δεν προσπαθούμε να φτιάξουμε την επικοινωνία με τα αγαπημένα μας πρόσωπα, τους ανθρώπους της ψυχής μας.
Θα βοηθούσε πραγματικά πολύ να έχουμε κάποιους κανόνες ασφαλείας για να προστατεύσουμε την ομαλή επικοινωνία μας μέσα στην οικογένεια. Για παράδειγμα όταν επιστρέφουμε σπίτι, χαλαρώνουμε μιλώντας με τα άλλα μέλη του σπιτιού και δεν είναι το smartphone προέκταση τους χεριού και της ζωής μας. Όταν πίνουμε τον καφέ μας ή τρώμε τα κινητά δεν βρίσκονται δίπλα μας και θυμόμαστε πως δεν απαντάμε στο κινητό όποτε χτυπάει, αλλά όποτε εμείς θέλουμε και πως τα πιο όμορφα όνειρα τα κάνουμε αγκαλιά με αυτούς που αγαπάμε και οχι αγκαλιά με το κινητό μας… Μπορεί τα social media να είναι εργαλεία για τη δουλειά μας, όμως όλοι χρειαζόμαστε διάλειμμα απο τις σκέψεις της δουλειάς μας. Η ισορροπία στον τρόπο που χρησιμοποιούμε την τεχνολογία, είναι το κλειδί για να μην απομακρυνθούμε από τα αγαπημένα μας πρόσωπα.
ΣΟΦΙΑ ΛΙΝΑΡΗ
ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ