Ανοίγουμε πανιά στον Έρωτα …και την πυξίδα μας στραμμένη στο Μαζί…

Ευκαιρία να γιορτάσουμε τον έρωτα, τον υπέροχο, το μοναδικό φτερωτό θεό που όποιον ακουμπήσει με τα βέλη του Τον μαθαίνει να ταξιδεύει με ηλιόλουστος καιρούς …και με τυφώνες.
Συνήθως ερωτευόμαστε και ξεκινάμε μία σχέση πιστεύοντας ότι ο άλλος Είναι ένα τέλειο πλάσμα χωρίς αδυναμίες, πάθη,λάθη και πως σε κάθε μας προσδοκία, απαίτηση, επιθυμία θα είναι εκεί με ένα μαγικό ραβδί να υλοποιήσει τα πάντα. Πιστεύουμε λοιπόν πως έχουμε συναντήσει ένα Σούπερμαν ή μία Σουπεργούμαν Και πως όλα θα εξελίσσονται σαν ένα παραμύθι χωρίς δυσκολίες και προκλήσεις.
Όμως στην πραγματική ζωή τα πράγματα έχουν μια λίγο διαφορετική τροπή. Ο καθένας μας είναι μοναδικός, υπέροχος, έχει το δικό του συναισθηματικό κόσμο, τις δικές του εμπειρίες, αναμνήσεις, προσδοκίες. Και κάπου εκεί ξεκινούν οι απογοητεύσεις που μεταμφιέζονται σε θυμούς, οργή και αντιδικίες. Γιατί απλά ξεχνάμε πως κανένας μας δεν είναι τέλειος, ξεχνάμε πως αγαπάμε τον άλλον για αυτό που πραγματικά είναι και όχι για αυτό που θα θέλαμε να είναι.
Μέσα από την ερωτική σχέση εξελισσόμαστε, γινόμαστε καλύτεροι άνθρωποι, ανακαλύπτουμε κρυμμένες πτυχές του εαυτού μας. Γι’ αυτό το λόγο η σχέση και η καλλιέργεια της αξίζουν τον πόνο και τον κόπο. Κάθε ζευγάρι έχει το δικό του κώδικα επικοινωνίας, επίλυσης διαφωνιών και συμπόρευσης. Φτιάχνουν το έργο της ζωής τους μόνοι τους, δίνουν πλοκή, ατμόσφαιρα και δεν υπάρχουν καλούπια μέσα στα οποία πρέπει να χωρέσουν για να είναι καλά μαζί. Στο μαζί είναι η λύση, στην επικοινωνία, στον διάλογο.
Συνήθως τα παράπονα αρχίζουν να εκφράζονται από τις γυναίκες, εμάς που έχουμε μεγαλώσει με τα ροζ παραμύθια και τους τέλειους πρίγκιπες. Τα παράπονα που συχνά μεταφράζονται σαν γκρίνια και επίκρισή από τους άντρες. Και τότε εκείνοι απομακρύνονται γιατί νιώθουν άβολα, γιατί νιώθουν ανεπαρκείς να ικανοποιήσουν τη γυναίκα τους. Και τότε εκείνη απαιτεί περισσότερα, ζητάει περισσότερα, μιλάει περισσότερο και εδώ ανοίγει ένας φαύλος κύκλος που δεν κλείνει ποτέ, παρά μόνο όταν και ο άντρας και η γυναίκα καταφέρουν να εκφράζουν και να περιγράφουν τα συναισθήματα και τις επιθυμίες τους χωρίς το φόβο της απόρριψης, της εγκατάλειψης, της επίκρισης, της υποτίμησης και της μοναξιάς.
Μέσα απο τον Έρωτα οι άνθρωποι έρχονται σε επαφή με μοναδικά συναισθήματα, ανθίζουν, λάμπουν από ευτυχία, ακτινοβολούν αγάπη, Μαθαίνουν να ζουν στο εμείς.
Οι αληθινές ερωτικές σχέσεις αναγεννιούνται συνεχώς, επαναπροσδιορίζονται, περνούν διάφορα στάδια, εξελίσσονται και οι δύο σύντροφοι και μαθαίνουν πως μπορούν απλά να εκφράζονται με ειλικρίνεια και ευγένεια, να μιλούν για τα θέλω τους και τα συναισθήματά τους χωρίς όμως να λένε στον άλλον πως θέλουν να φέρεται. Όταν αποφασίσουν οι σύντροφοι να πάψουν να παραπονιούνται για το τι τους λείπει απο τον άλλο, τότε μαθαίνουν να απολαμβάνουν αυτό που έχουν και σταματούν να γκρινιάζουν με θυμούς και ένταση για όσα ισως δεν μπορέσουν να πάρουν ποτέ απο τη σχέση. Γιατί ακόμα και χωρίσουν και να αλλάξουν σύντροφο, το δικό τους πρόβλημα θα τους ακολουθεί πάντα. Γιατί ο πόνος, το άγχος και η θλίψη για όσα δεν μας έδωσε ο άλλος ενώ εμείς τα προσδοκούσαμε, θα υπάρχουν και στην επόμενη μας σχέση. Απλά γιατί πιστεύουμε πως υπάρχει το τέλειο και δεν έχουμε μάθει να αναγνωρίζουμε τα θετικά και να παραμερίζουμε τα αρνητικά. Καθώς σίγουρα ξεχνάμε μια μεγάλη αλήθεια, οτι τέλειοι δεν είμαστε ούτε εμείς.
Ξεκινάμε λοιπόν…ας ερωτευτούμε τον σύντροφο μας απο την αρχη!!!
Ας εστιάσουμε σε όσα μοναδικά συναισθήματα μας δίνει, σε όσες εμπειρίες ζούμε μαζί του. Ας κοιτάμε τον άλλον στο στα μάτια και ας ψάχνουμε να βρούμε τα διαμαντάκια που κρύβει μέσα του, την ομορφιά της ψυχής του, την λάμψη του Της αγάπης του, την τρυφερότητα και το νοιάξιμο. Ακόμα και στα δύσκολα της κοινής μας ερωτικής Οδύσσειας η δική μας Ιθάκη ας είναι η αγκαλιά, η ζεστασιά της αγκαλιάς που θα μας θυμίζει τις ομορφιές του ταξιδιού μας.
Ανοίγουμε πανιά στον Έρωτα …και την πυξίδα μας στραμμένη στο Μαζί…

Σοφία Λίναρη
Σύμβουλος ψυχικής υγείας
www.happinesstherapy.gr
FB. Sofia linari happinesstherapist
Τηλ. 6948579944