Αναρωτιέσαι πως να ξεκινήσει το 2021; Το 2020 Μάθαμε πως το μόνο σίγουρο κομμάτι της ζωής μας είναι οι αλλαγές!!! Και οι αλλαγές δεν έρχονται μεμονωμένα σαν κατάσκοποι αλλά σε τάγματα πολλές μαζί, μαζικά. Σχεδιάζουμε λοιπόν το 2021 με αυτή τη σπουδαία γνώση!!!


Το 2020 ήταν μια σκληρή χρόνια, απαιτητική, μια χρονιά που απόλυτα φυσιολογικά ζούσαμε μόνο τους δύο πρώτους μήνες. Είναι μια χρονιά που μάθαμε να μας φροντίσουμε περισσότερο και δεσμευθήκαμε να γίνουμε καλύτεροι συνάνθρωποι. Μάθαμε πως το μόνο σίγουρο κομμάτι της ζωής μας είναι οι αλλαγές!!!

Και οι αλλαγές δεν έρχονται μεμονωμένα σαν κατάσκοποι αλλά σε τάγματα πολλές μαζί, μαζικά.

Οι στόχοι Της νέας χρονιάς είναι υπόσχεση στον εαυτό μας να εξελιχθούμε, να μάθουμε, να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, να μας αγαπήσουμε περισσότερο και να αγαπήσουμε, να γίνουμε αγγελιοφόροι της αγάπης, της αποδοχής και της συγχώρεσης!

Και πως θα το καταφέρουμε αυτό; Απλά βάζοντας τους σωστούς στόχους μαζί με πίστη και διάθεση εργασίας προς την κατεύθυνση υλοποίησης.

Και πως θα βάλω τους σωστούς στόχους και ποιοι είναι αυτοί;

Αρχικά ανακαλύψτε σε ποιους τομείς θέλετε να βελτιώσετε την ζωή σας, στη συνέχεια επεξεργαστείτε ένα πλάνο δράσης που θα πρέπει να ακολουθήσετε και δεσμευτείτε στο χρονοδιάγραμμα και στις ενέργειες που έχετε θέσει. Οι στόχοι της νέας χρονιάς μπορεί να αφορούν να φροντίσουμε την σωματική μας υγεία με καλύτερη διατροφή, με άσκηση, να βελτιώσουμε την ψυχική μας υγεία, να διαβάζουμε περισσότερο, να ταξιδέψουμε, να αποταμιεύσουμε, να αποκτήσουμε περισσότερα χρήματα, να εξελιχθούμε επαγγελματικά, να δημιουργήσουμε μια αρμονική συντροφική σχέση, να μεγαλώσουμε τον κύκλο των γνωριμιών μας, να αρχίσουμε ένα νέο χόμπι……….

Η πρώτη ερώτηση που θα θέσω στον εαυτό σας είναι τι χρειάζεται να αλλάξω στη ζωή μου, τι πραγματικά θέλω να βελτιώσω. Αρχικά κοιτώντας την χρονιά που πέρασε μήνα μήνα, παρατηρώντας τα μαθήματα που πήραμε γιατί τα μαθήματα αυτά θα μας προφυλάξουν στο μέλλον. 

Οι πιθανότητες να υλοποιήσεις μία απόφαση αυξάνονται επί 10 αν την απόφασή σου αυτή την γράψεις σε ένα χαρτί μαζί με πλάνο υλοποίησης. Θα πρέπει οι στόχοι να είναι συγκεκριμένοι και να τους θέλουμε εμείς οι ίδιοι πραγματικά!!! Όχι τα θέλω των άλλων αλλά τα δικά μας!!!

Ερωτήσεις που θα σε βοηθήσουν για να γράψεις τους στόχους της νέας χρονιάς

 1. Πως βλέπω τον εαυτό μου στο τέλος αυτού του χρόνου.
 2. Ποια είναι η μεγαλύτερη μου ευχή για την χρονιά που διανύουμε
 3. Τι συνήθειες θέλω να αναπτύξω φέτος
 4. Πως μπορεί αυτή η χρονιά να γίνει καλύτερη από την προηγούμενη για μένα
 5. Ποια λέξη θα περιέγραφε το 2021

Ο σχεδιασμός και προγραμματισμός της χρονιάς που έρχεται είναι σαν να ζεις το μέλλον στο παρόν γιατί ξέρεις πως τώρα μπορείς να δράσεις και να δημιούργησεις το μέλλον που επιθυμείς!!!

Αν δεν καταφέρεις να φτιάξεις ένα πλάνο υλοποίησης τότε σίγουρα θα δυσκολευτείς πολύ στην υλοποίηση των στόχων σου και οι πιθανότητες είναι να μην τα καταφέρεις. Χρειάζεται ένα πλάνο δράσης για να υλοποιήσεις όλα όσα θες και όσο πιο λεπτόμέρες είναι το πλάνο τόσο πιο πολύ αυξάνεται η πιθανότητα επιτυχίας του. Ας πούμε για παράδειγμα πως ένα από  τα πράγματα που θες να καταφέρεις το 2021 είναι να τρως πιο υγιεινά. Αντί να προσπαθήσεις να κάνεις αυτή την μεγάλη αλλαγή κατευθείαν σε όλα τα γεύματα της ημέρας, μπορείς να ξεκινήσεις με ένα  Γεύμα πιο υγιεινό την ημέρα ή να μειώσεις κατι ανθυγιεινό. Για παράδειγμα θα σε βοηθούσε πολύ να πεις ότι θα έτρωγες ένα υγιεινό πρωινό καθημερινά και στη συνέχεια να αρχίσεις να ανακαλύπτεις νέες υγιεινές συνταγές πρωινού, να αλλάξεις την λίστα για τα ψώνια σου έτσι ώστε να ετοιμάζεις το πρωινό σου. Με αυτό  τον τρόπο αυτή σου η επιθυμία δεν είναι μεγάλη και τρομακτική γιατί αποτελείται από μικρά και εύκολα βήματα. 

Καλό είναι κάθε μήνας να έχει κάτι σημαντικό κάτι μεγάλο σαν αλλαγή και έτσι θα έχουν μια συμμετρία οι στόχοι σου και ξέρουμε ότι το μυαλό μας λατρεύει την συμμετρία. Κάθε μεγάλος στόχος μπορεί να σπάσει σε μικρότερα κομμάτια, σε μικρότερα βήματα και να έχουμε μεγάλα ποσοστά επιτυχίας. 

Μικρά μυστικά που θα σε βοηθήσουν να υλοποιήσεις με επιτυχία το πλάνο σου.

 1. Ξεκίνησε από το σημείο ακριβώς που βρίσκεσαι με ό,τι ακριβώς έχεις τα χέρια σου εκείνη τη στιγμή. Γιατί αν περιμένεις για την ιδανική στιγμή για να ξεκινήσεις τις αλλαγές στη ζωή σου τότε δεν θα ξεκινήσεις ποτέ. Μάθε να ξεκινάς πριν να είσαι απόλυτα έτοιμος καθώς οι συνθήκες δεν θα είναι ποτέ ιδανικές για να ξεκινήσεις κάτι καινούργιο.
 2. Στην αρχή ίσως όλα να μην πηγαίνουν όπως επιθυμείς, ίσως να παρατηρείς καθυστερήσεις, να μην έχεις τα τέλεια αποτελέσματα… δεν πειράζει όμως. Αντί να εστιάζεις στην απογοήτευση, εστίασε στο πως θα κάνεις το καλύτερο που μπορείς και με υπομονή και πίστη θα έχεις το αποτέλεσμα που θες.
 3. Κάθε πρωί να ρίχνεις μια μάτια στο πλάνο της μέρα σου και τα πέντε πρώτα λεπτά της ημέρας σου να οραματίζεσαι το πως ακριβώς θα κυλήσουν οι ώρες το εικοσιτετράωρο σου.
 4. Στο κλείσιμο της μέρας ότι δεν έχει πάει σύμφωνα με το πλάνο θα πρέπει να επαναπρογραμματίζεται.
 5. Μπορείτε να βάλετε υπενθύμιση στο κινητό σας τηλέφωνο Έτσι ώστε με ευκολία να θυμάστε όλα όσα έχετε να κάνετε μέσα στην ημέρα
 6. Το μυαλό μας αγαπάει την ρουτίνα και τις συνήθειές γι’ αυτό αν θέλετε να πετύχετε κάτι να το κάνετε καθημερινή σας συνήθεια.

Προετοιμαζόμαστε για εκείνες τις φορές που χρειαζόμαστε ενέσεις επανεκκίνησης και προτροπής.

Κάποιες φορές η ζωή γίνεται πολύ σκληρή και δύσκολη τότε λοιπόν είναι η στιγμή που δεν πρέπει να τα παρατήσουμε για κανένα λόγο. Είναι εκείνες οι φορές που χρειάζεται να σηκωθούμε όρθιοι και να συνεχίσουμε. Και για να το κάνουμε αυτό εύκολο χρειάζεται να είμαστε προετοιμασμένοι και για εκείνες τις μέρες που θα βρούμε μπροστά μας Δυσκολίες. Γράψτε κάπου στην ατζέντα σας ή στο κινητό σας αποφθέγματα που θα σας παρακινούν να συνεχίσετε όσο δύσκολα κι αν φαίνονται τα πράγματα, κρατήστε τα ακόμα και για  καθημερινή έμπνευση. Να θυμόσαστε πως πριν κατακτήσετε όλα όσα επιθυμείτε θα χρειαστεί να δώσετε κάποιες φορές εξετάσεις και κάποιες φορές μπορεί να αποτύχετε πριν τα καταφέρετε κι αυτός είναι μόνος τρόπος. Καλλιεργήστε την πίστη σας, την σταθερότητα της σκέψης, την ψυχραιμία με τις μοναδικές τεχνικές του διαλογισμού για να βρίσκεστε  συνεχώς σε άμεση σύνδεση μέσα στο ίδιο σας τον εαυτό. Αν κοιτάξετε όλες τις επιτυχημένες ιστορίες των ανθρώπων Θα παρατηρήσετε πως η τεράστια επιτυχία ήρθε ακριβώς μετά από κείνο το σημείο που ήταν έτοιμοι να εγκαταλείψουν, μετά το πιο δυνατό σκοτάδι έρχεται το πιο όμορφο φως. Εσείς οι ίδιοι χρειάζεται να προτρέπετε τον εαυτό σας γιατί κανένας άλλος δεν θα το κάνει για σας. Διαβάστε βιογραφίες σπουδαίων ανθρώπων, δείτε ταινίες που αφορούν τη ζωή τους και θα καταλάβετε ακριβώς τι σας λέω.

Να θυμάστε πως σημασία δεν έχει πόσες φορές θα πέσετε, αρκεί πάντα να έχετε την εσωτερική δύναμη να σηκώνεστε και να συνεχίζετε με κέφι. Τα δύσκολα τα κοιτάμε στα μάτια άφοβα!

Σοφία Λίναρη

Σύμβουλος ψυχικής υγείας

www. Happinesstherapy.gr

FB. Sofia Linari Happiness therapist 

Mob. 6948579944