ΑΙΤΙΕΣ ΚΑΛΗΣ ΥΓΕΙΑΣ!!!

Οι σκέψεις μας έχουν τη δύναμη να επηρεάζουν και να αλλάζουν τη βιολογία του σώματος μας. Γι’αυτό το λόγο ανάλογα με τις πεποιθήσεις της οικογένειας μας επηρεάζεται  η υγεία μας και η βιολογία του σώματος μας προσαρμόζεται σε αυτές. Για παράδειγμα αν κάποιος πει πως έχει ένα πλούσιο ιστορικό με καρδιολογικά προβλήματα στην οικογένεια του, τότε σίγουρα οι πιθανότητες να παρουσιάσει και εκείνος κάτι αντίστοιχο είναι αυξημένες, πρώτον γιατί αυτό υπάρχει σαν πεποίθηση μέσα του και δεύτερον γιατί πιθανότατα σε αυτή την οικογένεια δεν έχουν μάθει πως έχουν δικαίωμα να εκφράζουν και τα αρνητικά συναισθήματα τους, ίσως να έχουν μάθει πως για κάποια θέματα δεν συζητάμε ποτέ και τότε απλά η καρδιά δεν αντέχει αυτή την πίεση και αντιδρά, το πρόβλημα σωματοποιείται. Όταν όμως αντιληφθούμε πως το σώμα μας απλά μας δίνει σημάδια και το ακούσουμε με προσοχή τότε μπορούμε να σπάσουμε την αλυσίδα και να δούμε τι χρειάζεται να αλλάξουμε για να έχουμε καλή υγεία. 

Το γεγονός οτι η ηλικία μας αλλάζει κάθε χρόνο δεν σημαίνει πως γερνάμε, αλλά οτι προχωράμε μέσα στο χρόνο, αποκτούμε εμπειρίες και γνωρίζουμε καλύτερα τον εαυτό μας. Πολλοί λένε καλά μετά τα σαράντα άστα, αρχίζουν τα σημάδια του χρόνου να φαίνονται στο πρόσωπο και στο σώμα, και μετά τα πενήντα είναι σίγουροι πως όλο και κάποια ασθένεια θα εμφανιστεί και πως οι δραστηριότητες τους θα μειωθούν γιατί οι αντοχές τους θα αρχίσουν να περιορίζονται, και φυσικά ο έρωτας δεν θα έχει χώρο στη ζωή τους γιατί θα αρχίσουν να γερνάνε. Οι ίδιοι λοιπόν αρχίζουν να μην αγαπούν τον εαυτό τους και τότε σίγουρα η ψυχή και το σώμα μαραζώνει, η φρεσκάδα και η λάμψη φεύγουν, βαραίνει ο άνθρωπος. Ανάλογα λοιπόν με τις προσλαμβάνουσες μας ρυθμίζουμε και το βιολογικό μας ρολόι, γι’αυτό το λόγο βλέπουμε ανθρώπους γερασμένους απο τα τριάντα, να περπατάνε βαριά χωρίς κέφι και χαμόγελο και αντίθετα ανθρώπους εβδομήντα, ογδόντα, εκατό με λάμψη στο βλέμμα και κέφι για ζωή. 

Λοιπόν εσάς πως είναι η μητέρα σας, τι σας έχει πει για την  ηλικία των σαράντα, των πενήντα, …, των εκατό?  Αν σας έχει δείξει πως συνεχίζει να απολαμβάνει τη ζωή, πως δεν έχει βάλει περιοριστικούς όρους στον εαυτό της, δεν συζητάει συνεχώς για ασθένειες με τους φίλους της αντίθετα  αγαπάει και φροντίζει την ψυχή και το σώμα της, τότε απλά και εσείς θα ζήσετε σε ένα παρόμοιο πλαίσιο, που κάθε χρόνος θα είναι για εσάς ένα όμορφο ταξίδι που θα συλλέγετε εμπειρίες και γνώση. 

Κύρια αιτία καλής υγείας είναι να καταλάβουμε οτι οι πεποιθήσεις μας επηρεάζουν τα γονίδια μας και έχουν τη δύναμη να αλλάξουν τη βιολογία του σώματος μας. Επίσης χρειάζεται να ζούμε με χαρά, ευχαρίστηση, διασκέδαση και αγάπη. Να γελάμε πολύ, να απολαμβάνουμε τη συντροφιά ανθρώπων γύρω μας, να εκφράζουμε τα συναισθήματα μας και να μην τα πνίγουμε μέσα μας. Να τρώμε υγιεινά και να γυμναζόμαστε τακτικά χωρίς να εξαντλούμε τον εαυτό μας με σκληρές δίαιτες, να επιλέξουμε εμείς τη εικόνα που θέλουμε για εμάς και όχι αυτή που μας δείχνουν τα social media. Και τέλος να έχουμε καλή ποιότητα και ποσότητα ύπνου. Δικαιολογίες όπως ξενυχτάω γιατί έχω δουλειά, χάζευα στο internet δεν έχουν θέση γιατί η ξεκούραση είναι απαραίτητη.  Εμείς οι ίδιοι έχουμε τον έλεγχο της καλής μας υγείας . 

Σοφία Λίναρη, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας